Náš esenciální blog

5 tipů, jak používat esence v kuchyni

post-img

Přírodní esence se používají v kuchyni i potravinářském průmyslu po dlouhá léta k ochucování a aromatizaci potravin a pokrmů. Tradici mají třeba v oblasti Středomoří, kde jsou neodmyslitelnou součástí řady tradičního pečiva. Překvapivě je najdeme ale i v řadě běžných celosvětově prodávaných produktů, třeba v Coca Cole.

Dala jsem dohromady pět jednoduchých tipů, díky kterým si můžeme esence jednoduše a bezpečně užít při našem kulinářském čarování.

Bez ohledu na konkrétní použití esencí vždy dbáme na to, abychom je používali bezpečně. Esence jsou vysoce koncentrované a zároveň nejsou rozpustné ve vodě. Musíme si tedy vždy být jisti, že je smícháme se správnými látkami a dostatečně je zředíme. Je dobré začít s esencemi, které mají výraznější barvu (třeba s pomerančovou). Okem si můžeme ověřit, že nám nikde neplavou očka ani miniaturní kapičky esence.

 

Salátové zálivky

Zejména olejové salátové zálivky jednoduše vylepšíme esencí, třeba citronovou. Jedna kapka bude bohatě stačit do oleje na jednu až dvě velké porce. A půjde i do domácí majonézy.

Tzatziki a další omáčky

Tzatziki patří mezi moje oblíbené omáčky (nejen) v létě. Nejradši je dělám z krémového řeckého jogurtu. Patří do nich určitě citron a často se přidává i máta. V obou případech můžeme chuť podtrhnout esencí – citronovou a nebo mátovou.

Sušenky, bochánky, chlebíčky

Vzpomínám si, kdy jsem poprvé narazila na použití esenciálního oleje v kuchyni. Bylo to v době, kdy jsem začala objevovat tradiční španělské pečivo. Pro každou příležitost totiž mají tradiční sladké dobroty, často připravované z kynutého těsta. A těsto právě vylepšují buď květovou vodou (hlavně z pomerančového květu) nebo esenciálním olejem.

Při pečení se sice esenciální olej částečně odpaří, ale i přesto by měl našemu dílu dát chuť a vůni. Funguje to podobně jako třeba s třtinovým rumem – i ten ve Španělsku přidávají do těsta a výsledek opravdu stojí za to.

Čokoláda a spol

Čokoláda má tukový základ a díky tomu v ní můžeme dobře rozmíchat esenciální olej. A pak s ní čarovat.

Z ochucené čokolády si můžeme zase odlít tabulky nebo kapičky, můžeme ji použít jako polevu (třeba na pusinky nebo sušenky), můžeme si z ní vyrobit bonbony… Osvědčená je kombinace s mátovou esencí a nebo pomerančovou. Ostatně k té pomerančové esenci můžeme přidat taky kousky kandované pomerančové kůry.

Džemy a sladké omáčky

Marmelády, džemy a další sladké omáčky, sirupy a med můžeme doladit esenciálním olejem. Podmínkou je, aby v sobě měly dostatek cukru a esence se v nich dobře rozptýlila.

Začít můžeme třeba ochuceným medem do ovesné kaše nebo na lívance a nebo džemem, ve kterém rozmícháme kapku esence.

Poznámka na konec – dávkování

I když neexistuje zcela jednoznačná pravidla, co se dávkování týče, určitě platí, že méně je více. Skvělý je na začátek třeba pomeranč, který je relativně jemný a dobře snášený. Začít můžeme tak na kapce nebo dvou na porci. Další podrobnosti k tématu jsem sepsala tady.

 

 

Komentovat

Zpráva

Jméno

Web/blog

sledujte nás na instagramu