Náš esenciální blog

Esence jako aroma vs. esence jako lék

post-img

Esence, tedy esenciální či éterické oleje, jsou velmi koncentrované, mocné látky. Jejich vnitřní užívání se obecně nedoporučuje. Proč? A proč na tomhle webu o jejich použití v kuchyni pořád mluvíme?

Esenciální olej je směsí látek, které se přirozeně nacházejí v rostlinách – v jejich květech, listech, plodech, semenech, kůře, pryskyřici… Pomeranč třeba má svoji slupku tak voňavou právě díky esencím. Když ho začneme loupat, esence se uvolní do vzduchu a provoní ho. Levandule je esencí taky plná. Proto milujeme, když pomneme její květ nebo list a můžeme si přivonět. Esence rostlinám dávají vůni, ale taky řadu různých účinků – některé jsou léčivé a vyloženě pozitivní, jiné už ani zdaleka ne, můžou být totiž i toxické.

Esence se z rostlin získavají a schovávají se do lahviček. Těch, které si pak koupíme.

Tak jako bylinky využíváme různě, využíváme různě i jejich esence.

Esence jako aroma

Potraviny obsahující přirozeně esence jíme běžně. Dokonce často jíme i takové potraviny, které byly silicemi obohaceny (viz zde tolikrát zmiňovaná Coca Cola jako příklad). Protože přeci jen některé potravinářské podniky používají přírodní aromata (tedy i esenciální oleje), ne aromata umělá.

A o to samé nám jde, pokud esenci použijeme v kuchyni jako aroma.

Třeba pomerančovou chuť miluje spousta lidí. Čokoláda s pomerančem je skvělá a rádi si na ní pochutnáme. Což není problém, protože do čokolády můžeme přidat pomerančovou kůru, nejčastěji proslazenou. Ovšem pokud chceme čokoládovou polevu s příchutí pomeranče, už tak snadné to nebude. Pokud do polevy přidáme kůru, poleva nebude hladká. Nebude vypadat dobře a možná ani jednoduše nepůjde použít. Díky esenci ale můžeme do čokolády přimíchat tu nejdůležitější složku z pomerančové kůry – pomerančový esenciální olej. Čokoláda tak bude chutnat i vonět po pomeranči a zůstane krásně hladká.

V tomto příkladu tedy nahradíme pomerančovou kůru pomerančovou silicí. Pokud použijeme správné množství esence, vyjde použití kůry a esence nastejno a nenese to s sebou žádné riziko.

Konkrétně třeba v případě citrusů naopak při použití esence máme jednu velkou výhodu – čistotu suroviny. Těžko se totiž shánějí chemicky neošetřené citrusy. Rychleji se kazí, jsou drahé a vlastně je složité ty plody získat se zárukou, že opravdu jejich slupka nic špatného neobsahuje. Naopak esenciální oleje (tedy ty naše i další, jejichž výrobci dodržují stejné zásady) záruku mají. V našem případě jsou například v bio kvalitě a jejich čistota je prověřena chemickou analýzou. Mnohem lepší a výhodnější je tak místo citronové kůry použít citronovou esenci.

Při použití esence k aromatizaci potravin pracujeme s velmi malými dávkami esencí a volíme si především takové esence, které bychom stejně konzumovali v jídle.

Esence jako lék

Bylinky a látky z nich získané používáme nejen pro naši potěchu, ale i coby součást terapie. Třeba my přímo nedáme na bylinky dopustit. A protože víme, že bylinky jsou mocné, uvědomujeme si taky, že je třeba s jejich sílou správně pracovat.

Když si dáme jednou, dvakrát denně bylinkový čaj, je to fajn. Nás i naše tělo to potěší. Bylinky ale taky můžeme používat k léčbě neduhů nebo podpoře některých funkcí. V takovém případě ale užíváme větší množství bylin nebo saháme po takových, ze kterých se běžně čaj nevaří. A to samé platí pro esence.

Esence lze užívat k terapeutickým účelům, zrovna jako to děláme s bylinami. Stejně tak to ale už není taková sranda. Musíme vědět, co a jak užívat. Nejen proto, abychom si skutečně pomohli. Důležité je to i proto, abychom si neublížili. Bylinky ve větším množství mohou mít skutečně ohromnou sílu.

Ať už se jedná o bylinky nebo o esence z nich, pokud je chceme užívat ve větším množství, musíme tak činit jen s dostatkem informací, jinak je to hazard. U esencí o to spíš, že se užívají velmi snadno a proto se s to s nimi taky snadno přežene. Esencí se snadněji otrávíme než bylinkou, protože do sebe vpravit stejné množství účinné látky je prostě v případě silice mnohem jednodušší.

Takže esence skutečně mohou být lékem, ale v tom případě se s nimi taky jako s lékem musí zacházet. Je třeba mít dostatek informací, pracovat s nimi opatrně, ideálně vše řešit se zkušeným aromaterapeutem. Často můžeme narazit na doporučení konzultovat věc s lékařem. Běžné lékaři však nemají ani teoretické, ani praktické znalosti problematiky. Dalším nespolehlivým zdrojem informací jsou sítě multilevelmarketingových prodejců. Nemají odborné znalosti a mají zájem na co největší konzumaci produktu.

Většina bezpečnostních doporučení pracuje s principem větší opatrnosti a všeobecné instrukce nezohledňují případy konkrétních rostlin, potažmo esenciálních olejů z nich. Což znamená, že často jsou doporučení přísnější, ovšem v některých případech naopak nezohledňují specifika určitých rostlin – proto pokud chceme esence využít jako doplněk stravy nebo lék, je velmi důležité se dobře informovat o každé jediné esenci, kterou zamýšlíme užívat.

U nás na webu prodáváme esence, které lze používat vnitřně k terapetickým účelům (pokud je uvedeno, že jsou k vnitřnímu užití). Vzhledem k legislativě a komplikovanosti užití esencí v rámci terapie se však v našich článcích a receptech věnujeme pouze používání esencí v kuchyni. Díky nim mají naše pokrmy zajímavější chuť, vůni, obsahují více zdraví prospěšných látek. To všechno 100% přírodně.

 

 

Komentovat

Zpráva

Jméno

Web/blog

sledujte nás na instagramu