Náš esenciální blog

Jedlé esenciální oleje – v čem se liší od těch ostatních?

post-img

Esenciální oleje se v posledních letech s oblibou používají do aromalampy nebo s nimi vyrábíme voňavou domácí kosmetiku. O jejich používání do jídla se ale moc nemluví a spíš se od něj odrazuje. Proč? A proč jen málokdy slyšíme, že je esenciální olej jedlý? V čem se liší obyčejný pomerančový esenciální olej od toho jedlého? 

Esenciální oleje jíme běžně nejspíš naprosto všichni. Jen o tom nevíme. Výrobci se s tím nijak zvlášť nechlubí, jsou totiž běžnou součástí (často těch lepších, přírodnějších) receptur.

Spousta látek má velmi široké uplatnění, a proto se vyrábějí v různých kvalitách nebo pro rozdílné účely. Třeba 96% alkohol najdeme čistě technický, koupit ho můžeme taky v lékárně s upozorněním, že slouží výhradně k vnějšímu užití, a nebo ho můžeme pořídit v potravinářské kvalitě s tím, že si z něj můžeme připravit třeba domácí likér. Pokaždé se jedná o líh, teoreticky ten samý líh, přesto se rozhodně nedoporučuje nedodržování pokynů výrobce. Máme tři různá balení s různými instrukcemi. U výroby každého z nich se totiž dodržovaly jiné předpisy, jinak se s ním zacházelo, procházel jinou výstupní kontrolou. Výsledná látka tak u různých kvalit může být do různé míry čistá, může obsahovat různé příměsi. Zatímco pro použití do kosmetiky příměs nevadí, při požití by následky mohly být fatální.

U látek, které chceme konzumovat, záleží na kvalitě nejvíce. Potřebujeme mít jistotu, že je 100% čistá a zaručeně vhodná ke konzumaci. Třeba vodou ze studánky si klidně svlažíme obličej, ale pokud studánku neznáme, pít z ní asi nebudeme. S esencemi je to to samé.

Samozřejmě, u spousty esencí (a studánek) se nám při požití nic nestane. Nicméně nevíme, jestli tam nebude dopad z dlouhodobého hlediska a jestli se po měsících nebo letech  neobjeví následky.

Výrobky, které spadají do kategorie potravin či výživových doplňků – a mezi ně patří i jedlé esenciální oleje – jsou vyráběny za přísnějších podmínek. Výrobce – registrovaný potravinářský podnikručí za jejich kvalitu a vhodnost ke konzumaci. Ve všech fázích výroby a manipulace s výrobkem je s ním zacházeno jako s potravinou.

Ostatní esenciální oleje jsou vyráběny a distribuovány jako chemické látky. Jejich výrobce ručí za jejich kvalitu do omezené míry. Samozřejmě, to vůbec neznamená, že jeho produkty nejsou kvalitní. Znamená to jen, že jsou dostatečně dobré třeba pro použití do kosmetiky, pro přidání do jídla ale bezpečné už třeba být nemusí. Tuto bezpečnost už on řešit nemusí a není zodpovědný za případné následky spojené s požitím takového esenciálního oleje.

Je tu ale ještě jeden aspekt, který je potřeba vzít v potaz. Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované látky, které krásně voní. Svádí to tedy nakapat si jich řádně. A s tím se právě ohromně zvyšuje riziko průšvihu. Esenciální olej, který není úplně vhodný ke konzumaci, se tak stává o to rizikovějším. A někdy stačí skutečně málo, třeba jen aby ta jedna konkrétní sklizeň suroviny obsahovala větší množství určité látky. Její obsah nám v kosmetice vadit nebude, ale při konzumaci už může mít závažné zdravotní komplikace.

Když to shrneme, spousta éterických olejů je ve své podstatě jedlých. Ovšem skutečně bezpečně jedlé se stávají až ve chvíli, kdy byly jako jedlé zpracovány a prodány a kdy výrobce jejich jedlost garantuje. Všechny ostatní esenciální oleje jsou zaručeně bezpečné jen pro vnější použití.

Ještě nakonec nemůžu nepřipomenout, že i jedlé esence je třeba dávkovat velmi opatrně. I když výrobce garantuje jedlost esence, stále zde platí, že ta bezpečnost se vztahuje pouze na její užití v přiměřeném množství.

Všechny esence v naší nabídce byly vyrobeny jako potraviny v souladu s platnou evropskou legislativou a mají BIO certifikát.

Komentovat

Zpráva

Jméno

Web/blog

sledujte nás na instagramu