Náš esenciální blog

Proč v kuchyni použít citrusový esenciální olej místo kůry?

post-img

Bio citrusy, nebio nebo něco úplně jiného?

Čerstvě strouhaná kůra citrusových plodů je nedílnou součástí mnoha receptů. Možná ale kvůli téhle nenahraditelné ingredienci občas v kuchyni bojujete. Jako jsem to mívala já. Nevěděla jsem, jestli bio citrony jsou skutečně bio. Nebo jestli všelijací jazykové radící dobře omýt pomeranče z běžného zemědělství mají pravdu, jestli stačí kůru dobře omýt a pak ji použít. Když jsem kůru nutně potřebovala, nebyla po ruce. A pak mi zas doma pár bio citronů zůstalo a já nevěděla, co najednou s nimi. Přiznám se, receptům s citrusovou kůrou jsem se vyhýbala.

Když jsem si pořídila první lahvičky esencí pro použití v potravinách, došlo mi, jak velký rozdíl těch pár kapek dovede udělat. Škoda, že jsem je neměla dřív. Ale lepší později, než vůbec.

Ještě možná stojí za to připomenout, že citrusová kůra se používá pro svoje aroma i chuť, ale nedělá pokrmy kyselejší. Pro dosažení kyselejší chuti přidáváme šťávu, která obsahuje ve vodě rozpustné kyseliny.

Používání esenciálního oleje oproti kůře má řadu výhod. Jakých?

Esenciální olej garantuje kvalitu – zejména co se týče BIO původu. Pokud je od dobrého výrobce s nálepkou BIO, je prostě bio. Nikdo nemohl jeho kvalitu ovlivnit. Třeba u takových citronů je to horší. Cestou na náš stůl prošly nejedněma rukama.

Esenci máme snadno kdykoliv po ruce. Jedna lahvička vydrží dlouho, nezkazí se. Jelikož bio citrusy nejsou klasicky ošetřeny, je u nich zpravidla rychlejší „úmrtnost“. A nikdo nechce kupovat plody, které pak poletí do koše.

Ve spoustě receptů oceníme to, že v jídle nenajdeme kousky kůry. Třeba v jemných krémech, šlehačce, čokoládě…

Dávkování je rychlé a snadné. Ovšem – a to je pravda – musíme se krotit :). Nastrouhat kůru chvíli trvá, ale nakapat esenci v odpovídajícím množství je otázka vteřiny. A protože tak krásně voní, může nás to svádět ke zvyšování množství.

Určitě bych těch výhod našla ještě pár. Ale tyhle bohatě stačí. Zatím mám doma z citrusů pomeranč, citron a grep a zkouším je všelijak a moc si je užívám. A vy můžete taky :).

Komentovat

Zpráva

Jméno

Web/blog

sledujte nás na instagramu